ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ: ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ, ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟΒΟΛΗΣ

O βελονισμός ενισχύει των αριθμό των ωαρίων που πρόκειται να γονιμοποιηθούν σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτό προκύπτει από ερευνητική  μελέτη της Sandra Emmons, επίκουρης Καθηγήτριας στην γυναικολογία και την μαιευτική στην ιατρική σχολή του Πανεπιστήμιου του Oregon (Medical Acupuncture, 2000).

Η κ. Emmons, η οποία εφαρμόζει τον βελονισμό στην κλινική πράξη, διευκρινίζει σχετικά: ο βελονισμός αυξάνει την παροχή αίματος στις ωοθήκες, πιθανόν λόγω αύξησης της διαμέτρου των αρτηριών, με αποτέλεσμα οι ωοθήκες να δέχονται μεγαλύτερες ποσότητες διεγερτικών ορμονών.

Αυτό σημαίνει ότι, με την αύξηση της αιμάτωσης τοπικά, το ενδομήτριο απορροφά καλύτερα τις θρεπτικές ουσίες και τις ορμόνες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του και την κατακράτηση των εμφυτευμένων ωαρίων.

Συμπερασματικά, ο βελονισμός έχει διττή δράση: αυξάνει την πιθανότητα σύλληψης αλλά και επιτυχούς ολοκλήρωσης της εγκυμοσύνης, όταν το ενδομήτριο είναι αδύναμο και επομένως αυξημένος ο κίνδυνος αποβολής.