Χρόνια Οσφυαλγία & Κεφαλαλγία

Ο βελονισμός αποτελεσματικότερος από τα φάρμακα στην αντιμετώπιση της χρόνιας οσφυαλγίας και κεφαλαλγίας.

Σύμφωνα με την συνέντευξη τύπου του καθηγητή αναισθησιολογίας του ΑΠΘ, Δημήτριου Βασιλάκου, και του παθολόγου – ογκολόγου στο γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο 424, Χαρίσιου Καρανικιώτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το Παγκόσμιο Συνέδριο Ιατρικού Βελονισμού, που θα διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη γράφει ο rnews.gr .

Μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα, σε ποσοστό 70-80 %, έχει ο βελονισμός, που «μετρά» ιστορική παράδοση περίπου 4.000 χρόνων και στην Ελλάδα, με απόφαση του υπουργείου Υγείας, θεωρείται ιατρική πράξη από το 1980.

Παράλληλα, ο βελονισμός εκτιμάται ότι αποτελεί την απλούστερη, οικονομικότερη και χωρίς παρενέργειες θεραπευτική μέθοδο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στη εποχή της ιατρικής υπερεξειδίκευσης και πολυφαρμακίας.

Τα αποτελέσματα πολυκεντρικών μελετών, που έγιναν στη Γερμανία, έδειξαν ότι η μέθοδος είναι αποτελεσματικότερη από τα φάρμακα, σε περιπτώσεις οσφυαλγίας και κεφαλαλγίας.

Ωστόσο, ο ασθενής που θα επιλέξει να κάνει βελονισμό για την αντιμετώπιση του πόνου θα πρέπει να απευθυνθεί σε βελονιστή γιατρό και όχι σε οποιονδήποτε βελονιστή, διότι ο πόνος μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας πάθησης, η οποία μπορεί να μη διαγνωστεί, από τον βελονιστή που δεν είναι γιατρός.

Ο κ. Βασιλάκος, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα δύο γερμανικών πολυκεντρικών μελετών, εκ των οποίων η μία πραγματοποιήθηκε το 2007 και αφορούσε τη χρόνια οσφυαλγία και η δεύτερη το 2009 και αφορούσε την κεφαλαλγία τάσης, ανέφερε: «Στη μελέτη πήραν μέρος 1162 ασθενείς, που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ομάδα, με 387 ασθενείς, εφαρμόστηκε βελονισμός, στη δεύτερη, με τον ίδιο αριθμό ασθενών, εφαρμόστηκε ψευδής βελονισμός, εφαρμόστηκαν δηλαδή οι βελόνες σε τυχαία σημεία του δέρματος και στην τρίτη ομάδα, με 388 ασθενείς, έγινε φαρμακοθεραπεία, φυσικοθεραπεία και γυμναστική. Έπειτα από έξι μήνες, η πρώτη ομάδα είχε πλήρη βελτίωση της χρόνιας οσφυαλγίας σε ποσοστό 47,6%, η δεύτερη ομάδα βελτίωση σε ποσοστό 44,2% και η τρίτη ομάδα βελτίωση σε ποσοστό μόλις 27,4%. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν σαφώς ότι, ο βελονισμός και ο ψευδής βελονισμός έχουν διπλάσια καλύτερα αποτελέσματα από μια άλλη συνηθισμένη θεραπεία».

Διβάστε τη συνέχεια του άρθου online.