Λίγα λόγια για τους βελονιστές και το βελονισμό στην Ελλάδα

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα pathfinder.gr.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Εταιρείας Βελονισμού Βορείου Ελλάδος, καθηγητής, Δημήτριος Βασιλάκος, ο αριθμός των γιατρών στην Ελλάδα που έχουν εκπαιδευτεί στον βελονισμό ανέρχεται στους 1500, εκ των οποίων οι 500 βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα.

«Η εφαρμογή βελονισμού από μη γιατρό εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες, συνιστά αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και διώκεται ποινικά. Γι’ αυτό όσοι θέλουν να κάνουν βελονισμό θα πρέπει να απευθύνονται ή στα νοσοκομεία όπου γίνεται βελονισμός ή σε ιδιώτες βελονιστές-γιατρούς. Στη Θεσσαλονίκη βελονισμοί γίνονται στο Ιατρείο Πόνου του ΑΧΕΠΑ και στο ‘Ιπποκράτειο’ κατόπιν ραντεβού στα εξωτερικά ή τα απογευματινά ιατρεία», εξηγεί ο κ.Βασιλάκος.

Οι βελονιστές γιατροί δεν χρησιμοποιούν τον βελονισμό εναλλακτικά αλλά συμπληρωματικά παράλληλα με τη συμβατική θεραπεία. Ο βελονισμός ενδείκνυται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για 55 παθήσεις ανάμεσα στις οποίες οι λειτουργικοί πόνοι (πονοκέφαλοι, αυχεναλγίες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, πόνοι στο γόνατο, τον αγκώνα και τα σφυρά), ψυχοσωματικής αιτιολογίας νόσους όπως γαστρίτιδες, έλκος, άσθμα και βρογχίτιδες καθώς και για παρέσεις και παραλύσεις.

Ενδείκνυται επίσης για την διακοπή του καπνίσματος, για αδυνάτισμα και για ιγμορίτιδες.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα του pathfinder