Ο βελονισμός στην διαχείριση του χρόνιου πόνου.

Ο βελονισμός ανήκει στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και έχει αποκτήσει δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για την εισαγωγή λεπτών βελονών μέσα στο δέρμα που διεγείρουν τα νεύρα, τους μύες και τους συνδετικούς ιστούς σε όλο το σώμα, με στόχο την ανακούφιση του πόνου, την ένταση, και το άγχος. Ο βελονισμός, πιστεύεται, ότι διεγείρει τους μεσημβρινούς του σώματος, σε μια προσπάθεια να διορθωθούν οι ανισορροπίες και να αποκατασταθεί η υγεία του ασθενούς. Τα οφέλη αυτά προέρχονται από την εγγύτητα των σημείων του βελονισμού με τα νεύρα, μέσω της διακίνησης των ενδοκυτταρικών ιόντων ασβεστίου.

Το άρθρο αυτό περιγράφει μια σύντομη ιστορία του βελονισμού και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για τη θεραπεία σωματικού και συναισθηματικού πόνου αλλά και σε ειδικές συνθήκες, όπως η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη και η ψωρίαση.

Ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα ενδογενή οπιοειδή, όπως τη δυνορφίνη, την ενδορφίνη και την εγκεφαλίνη και απελευθερώνει κορτικοστεροειδή. Με τον τρόπο αυτό ανακουφίζει τον πόνο και ενισχύει την διαδικασία επούλωσης.

Πηγή: The Role of Acupuncture in Pain Management, Patil S, Sen S, et al. , Curr Pain Headache Rep. 2016.