Πρωινό το καλύτερο γεύμα, υγιεινό πρωινό το τέλειο γεύμα!

To πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, καθώς αναπληρώνει τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά μετά από την βραδινή νηστεία.

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Harvard διαπίστωσαν, ότι άνδρες που αποφεύγουν την κατανάλωση πρωινού γεύματος είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης εμφράγματος και θανάτου από στεφανιαία νόσο. Η μη κατανάλωση πρωινού μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός ή περισσότερων παραγόντων κινδύνου, όπως παχυσαρκία, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη και διαβήτη. Πρόσφατη Βρετανική μελέτη έδειξε, ότι όσοι αποφεύγουν την κατανάλωση πρωινού φαίνεται να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού κατά την διάρκεια τις υπόλοιπης ημέρας.

Σε ανασκόπηση μελετών οι Szajewska H, Ruszczynski M. (2010) έδειξαν ότι η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και φαίνεται να προστατεύει από το υπέρβαρο (BMI 25-30)  και την παχυσαρκία (BMI 30-40).

Εξάλλου, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, που είναι η μήτρα του βελονισμού, η λειτουργία του στομάχου παρουσιάζει μέγιστη δράση το πρωί και συγκεκριμένα 7-9πμ. Η  καλύτερη ώρα δηλαδή, για να λάβουμε τροφή, είναι το πρωί καθώς έτσι εξασφαλίζουμε την απαιτούμενη ενέργεια για τον οργανισμό, αλλά και την βέλτιστη πέψη. Άλλωστε, η κινέζικη έκφραση <<τρώγε το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος>> αποδίδει ακριβώς την ανάγκη του πρωινού ως του καλύτερου … γεύματος της ημέρας.

Ιδανικές προτάσεις για πρωινό:

  • Γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτο εποχής.
  • Γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με βρώμη, αμύγδαλα και αποξηραμένα φρούτα.
  • Ένα ποτήρι φυσικό χυμό με ένα αυγό βραστό και ψωμί ολικής αλέσεως.
  • Κουλούρι πολύσπορο και φρούτο εποχής.
  • Ψωμί ολικής αλέσεως με μέλι, ταχίνι και γάλα χαμηλών λιπαρών.