Πως εφαρμόζεται ο ωτο-βελονισμός;

Ενώ στον κλασσικό σωματοβελονισμό δεν παίζει ρόλο το μέταλλο από το οποίο αποτελούνται οι βελόνες, στον σωματοβελονισμό η τοποθέτηση των βελονών από διαφορετικά μέταλλα προκαλεί διαφορετικά αποτελέσματα. Οι χρυσές βελόνες έχουν μια δράση τόνωσης, ενώ οι ατσάλινες και οι ασημένιες έχουν σαν αποτέλεσμα την διασπορά ενέργειας. Όλες οι βελόνες είναι αποστειρωμένες και μιας χρήσεως.

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι κοντύτερες και μεγαλύτερης διαμέτρου. Μπορούν να τοποθετηθούν με το χέρι με ελαφρύ στρίψιμο, όπως ακριβώς στον σωματοβελονισμό και μπορούν να παραμένουν στο αυτί για 20-30 λεπτά.

Σε χρόνιες παθήσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ημιμόνιμες ή μόνιμες βελόνες. Οι βελόνες αυτές είναι πολύ μικρές με πλατιά λαβή και τοποθετούνται με λευκοπλάστ μιας χρήσης. Μπορούν να παραμείνουν στο αυτί μέχρι και 10 ημέρες.

Ο ωτοβελονισμός πλεονεκτεί έναντι του βελονισμού στο σώμα για την αντιμετώπιση των εθισμών από φάρμακα, αλλά επίσης και για να αντιμετωπιστούν οξείες και ιδιαίτερα επώδυνες καταστάσεις, γιατί έχει συνήθως πιο άμεσο και γρήγορο αποτέλεσμα.

Στα περισσότερα κέντρα στην Κίνα χρησιμοποιείται και ο ωτοβελονισμός, αλλά υπάρχουν και ορισμένα κέντρα αποκλειστικής εφαρμογής του. Το βέλτιστο ωστόσο είναι, ο ωτο-βελονισμός να συμπληρώνει τον σωματοβελονισμό.

Πηγή: O Βελονισμός, μία μέθοδος θεραπείας, Δημήτριος Βασιλάκος, Εκδόσεις Κώδικας, Θεσσαλονίκη, 2016.