Φαρμακοβελονισμός. Ένας διαφορετικός τρόπος βελονισμού.

Ένας συνδυασμός της παραδοσιακής κινέζικης με τη μοντέρνα δυτική ιατρική, είναι η ένεση, με συγκεκριμένο φάρμακο στο σημείο βελονισμού, ο λεγόμενος φαρμακοβελονισμός. Έτσι από τη μία έχουμε το μηχανικό ερέθισμα της βελόνας της σύριγγας και από την άλλη έχουμε την τοπική δράση του φαρμάκου.

Η επιλογή του φαρμάκου γίνεται κατά περιπτώσεις, είτε από τις φαρμακολογικές του ενδείξεις, είτε χρησιμοποιείται φαρμακολογικά ουδέτερο διάλυμα, όπου και μόνο η πίεση, λόγω τάσης της ουσίας που εγχέεται στους γύρω υποδοχείς από το σημείο του βελονισμού, εξασκεί θεραπευτική δράση. Η επιλογή του σημείου της ένεσης γίνεται από τα γνωστά κλασσικά σημεία του βελονισμού.

Για την εφαρμογή του φαρμακοβελονισμού πρέπει πρώτα να ψηλαφίσουμε ακριβώς τα σημεία, για να δούμε αν πονάνε ή αν υπάρχουν τοπικές διαφορές. Τα σημεία που πονούν χαρακτηρίζονται θετικά σημεία στην ψηλάφηση. Αυτά τα συγκεκριμένα σημεία σε συνδυασμό με το ιστορικό και με τα συμπτώματα του ασθενή είναι δυνατόν να βοηθήσουν πρόσθετα στη διάγνωση, δηλαδή ποιο όργανο είναι προσβεβλημένο και γενικά σε τι κατάσταση είναι ο οργανισμός.

Ανάλογα με την διάγνωση επιλέγουμε το σημείο βελονισμού,  αλλά και τα φάρμακα που θα χρησιμοποιήσουμε.

Η κολίτιδα είναι μία από τις παθήσεις, που αντιμετωπίζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα, με τον βελονισμό. Και οι δύο μορφές κολίτιδας, η σπαστική κολίτιδα και η ελκώδης κολίτιδα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Με την θεραπεία βελονισμού σε αυτές τις περιπτώσεις, οι κενώσεις επέρχονται στο φυσιολογικό ρυθμό συνήθως μετά τον 4ο βελονισμό, ενώ αντιμετωπίζεται και ο πόνος που εμφανίζεται στους ασθενείς.

Η κολίτιδα είναι μία πάθηση, η οποία παρουσιάζει τάση επανεμφάνισης συμπτωμάτων, ιδιαίτερα σε αλλαγές εποχής, όπως άνοιξη και φθινόπωρο. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της θεραπείας, ο ασθενής να κάνει κάποιες συνεδρίες συντήρησης αυτές τις περιόδους.

Πηγή: O Βελονισμός, μία μέθοδος θεραπείας, Δημήτριος Βασιλάκος, Εκδόσεις Κώδικας, Θεσσαλονίκη, 2006.