ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ & ΠΟΝΟΣ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ


Βελονισμός είναι η θεραπεία λειτουργικών ανατάξιμων παθήσεων με την εισαγωγή βελονών από ατσάλι, χρυσό ή ασημι σε συγκεκριμένα σημεία του δέρματος.

Μολονότι η θεραπεία με βελονισμό ξεκίνησε πριν 4000 χρόνια περίπου, εξακολουθεί και σήμερα ακόμη ένα μέσο στα χέρια του γιατρού. Ας σημειωθεί ότε εξελίχθηκε από πίεση ή ελαφρό μασάζ που γινόταν σε περιοχές του σώματος που εμφάνιζαν ιδιαίτερο πόνο. Αυτό κάνει μητέρα στο παιδί της μόνη της, τελείως αντανακλαστικά.

 

ΠΡΩΤΟΓΟΝΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ-ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ TRIGGER POINT


Αυτή η μορφή του βελονισμού είναι σήμερα αρκετά διαδεδομένη στην Ανατολική Ασία, και συνήθως εφαρμόζεται στους δρόμους από πρακτικούς που δεν έχουν μεγάλες γνώσεις. Η βελόνη τοποθετείται συνήθως στα σημείο που πονούν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βάθος, που  κυμαίνεται από 4 έως 20 χιλιοστά. Η βελόνη μένει εκεί μερικά λεπτά και στη συνέχεια βγαίνει. Η αναλγητική δράση του βελονισμού τοπικά είναι συνήθως άμεση, διαρκεί όμως για μικρό χρονικό διάστημα. Ακόμη και σήμερα τοποθετούμε βελόνες με αυτόν τον τρόπο σε ασθενείς, ιδιαίτερα με μυϊκές κράμπες, π.χ. στην αθλητιατρική. Στις διάφορες αλγεινές παθήσεις τοποθετούνται βελόνες σε διάφορα σημεία και επί πλέον και στα τοπικά αλγεινά σημεία ( trigger points), τα οποία είναι συγκεκριμένες αλγεινές δερματικές περιοχές που εμφανίζουν άλγος συνήθως μετά από μικροκάκωση.

Το έξυπνο και προσεκτικό ανθρώπινο μυαλό όμως, παρατήρησε ότι ορισμένοι πόνοι αντιστοιχούν πάντα στις ίδιες ακριβώς περιοχές του δέρματος. Έτσι έγινε δυνατόν σιγά σιγά αυτά τα σημεία να εντοπισθούν και να γίνει μια καταγραφή και τοπογράφηση των σημείων του δέρματος, που έχουν σχέση με τους πόνους και αντίιστοιχα να καταχωρισθεί και η συγκεκριμένη ένδειξη αυτών.

Έχουμε λοιπόν συγκεκριμένα σημεία του δέρματος, για συγκεκριμένες παθήσεις. Καθότι ο βελονισμός ξεκινάει και προέρχεται από την αρχαία Κίνα, αυτά τα σημεία είχαν ιδιαίτερα έντονα διανθισμένα ονόματα, πράγμα που σήμερα προφανώς δε χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει.

ΜΟΡΦΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ


Υπάρχουν ορισμένα μικροσυστήματα βελονισμού στον οργανισμό: ένα από αυτά είναι εκείνο που έχει σχέση με το βελονισμό του αυτιού ( ωτοβελονισμός), ένα άλλο του βελονισμού του χεριού, ένα που ασχολείται με το βελονισμό του άκρου ποδός, αλλά πάλι που ασχολούνται με τον και τον ρινοβελονισμό ( της μύτης), τον κράνιοβελονισμο , τον στοματοβελονισμό.

Το σπουδαιότερο μικροσύστημα είναι του ωτός. Η βασική ένδειξη του ωτοβελονισμού είναι ο πόνος. Ανεξάρτητα από την αιτία του και το σημείο του σώματος στο οποίο εντοπίζεται ο πόνος, είναι δυνατό, τις περισσότερες φορές, να προκαλέσουμε μια ελάττωση του πόνου έως και πλήρη εξαφάνισή του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο ωτοβελονισμός πετυχαίνει πάντα.

Στην έννοια «πόνος» θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε τις διάφορες νευραλγίες σε διαφορετικά σημεία του σώματος, τις καυσαλγίες, τους πονοκεφάλους, και διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπου έχουμε διαταραχές στομάχου, εντέρου και του ουροποιητικού  συστήματος, αλλά επίσης και αλλεργίες σαν την αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα. Ο ωτοβελονισμός έχει ένα πολύ ευρύ φάσμα ενδείξεων.

 

Πηγή:Ο βελονισμός – Μια μέθοδος θεραπείας, Βασιλάκος Δημήτριος, Εκδόσεις Κώδικας, Θεσσαλονίκη, 2006