Ομιλία του Καθηγητή Ιατρικής Δημήτριου Βασιλάκου στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης στις 17.1 2017, με θέμα : «Ο Βελονισμός στην Ορθοπαιδική».

 

Κατόπιν πρόσκλησης από την Ορθοπαιδική Εταιρεία, ο Καθηγητής Ιατρικής Δημήτριος Βασιλάκος ανέπτυξε το θέμα : «Ο Βελονισμός στην Ορθοπαιδική». Μεταξύ των άλλων ανέφερε και τις μεγάλες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που έδειξαν την αποτελεσματικότητα και την ανωτερότητα του βελονισμού, σε σύγκριση με ποικίλες άλλες θεραπείες ελέγχου σε: α) ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ – ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ, β) ΟΣΤΕΟΑΘΡΙΤΙΔΑ, γ) ΩΜΑΛΓΙΑ -TENNIS ELBOW, δ) ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ ΤΑΣΗΣ και ε) ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ.

Για τις παθήσεις αυτές αποδείχθηκε η θετική σχέση «κόστους- αποτελέσματος» του βελονισμού. Τα  δεδομένα δείχνουν επίσης ότι ο βελονισμός είναι σχετικά ασφαλής μέθοδος.

Στην Γερμανία το Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα αποζημιώνει τους ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία και με οστεοαρθρίτιδα από το 2007 και τα έξοδα υπολογίζονται στο ποσό των 450 εκατομμυρίων ευρώ περίπου ετησίως. Ας σημειωθεί ότι στην Γερμανία δουλεύουν 12.000 γιατροί, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους με την εφαρμογή ιατρικού βελονισμού, συνήθως σε παθήσεις του μυοσκελετικού- κινητικού συστήματος.

Πηγή: Αcupuncture in orthopaedics, Mosberger A. Orhopade 2012