Stop στο κάπνισμα με τον βελονισμό

Βασικά στοιχεία για το κάπνισμα

  • Το κάπνισμα σκοτώνει έως και το 50% των χρηστών του.
  • Το κάπνισμα σκοτώνει σχεδόν 6.000.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο ετήσιος αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί ακόμη και σε 8.000.000 μέχρι το 2030.
  • Μόνο μία στις τέσσερις χώρες ελέγχει την χρήση καπνού.
  • Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου.
  • Πάνω από το 40% των παιδιών έχουν τουλάχιστον έναν γονέα που καπνίζει.

Πηγή: WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), 2015

Η κυριότερη αιτία θανάτου.
 Η «επιδημία» του καπνίσματος είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία, σκοτώνοντας σχεδόν 6.000.000 ανθρώπους ετησίως. Πάνω από το 5.000.000 αυτών των θανάτων οφείλονται στην άμεση χρήση του καπνού, ενώ περισσότεροι από 600.000 είναι αποτέλεσμα παθητικού καπνίσματος. Υπολογίζεται ότι, περίπου κάθε έξι δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα άτομο από το κάπνισμα. Έως και 50% των καπνιστών, θα πεθάνουν από κάποια ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα.

Συνολικά τον 20ο αιώνα, το κάπνισμα προκάλεσε 100.000.000 θανάτους. Αν αυτή η «τάση» συνεχιστεί, τον 21ο αιώνα μπορεί να αγγίξει τον ιλιγγιώδη αριθμό του ενός δισεκατομμυρίου. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030, αυτοί οι θάνατοι  θα ξεπερνούν τα 8.000.000 ετησίως.

Πηγή: WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), 2015

 

Ο έλεγχος προλαμβάνει

Μόνο μία στις τέσσερις χώρες ελέγχει την χρήση του καπνού, πραγματοποιώντας επαναλαμβανόμενες έρευνες τόσο σε ενήλικες όσο και σε νέους μία φορά κάθε πέντε χρόνια. Το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει. Ο καπνός γεμίζει τα εστιατόρια, τα γραφεία και άλλους κλειστούς χώρους. Στον καπνό του τσιγάρου, περιλαμβάνονται  πάνω από 4000 χημικές ουσίες από τις οποίες τουλάχιστον 250 είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβείς και περισσότερες από 50 προκαλούν καρκίνο. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον καπνό τσιγάρου. Στους ενήλικες, το παθητικό κάπνισμα προκαλεί σοβαρές καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου και του καρκίνου του πνεύμονα. Σε βρέφη, μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό θάνατο. Σε εγκύους, ευθύνεται για χαμηλό βάρος του βρέφους κατά τη γέννηση.

Σχεδόν τα μισά παιδιά αναπνέουν συχνά αέρα μολυσμένο από καπνό τσιγάρου στους δημόσιους χώρους. Πάνω από 40% των παιδιών έχουν τουλάχιστον ένα γονέα που καπνίζει. Το 2004, τα παιδιά αντιπροσώπευαν το 28% των θανάτων που οφείλονται σε παθητικό κάπνισμα. Κάθε άτομο θα πρέπει να είναι σε θέση να αναπνέει καθαρό αέρα. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, προστατεύονται από «αντι- καπνιστικούς νόμους».

Πηγή: WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), 2015

 

 Οι καπνιστές χρειάζονται βοήθεια για να σταματήσουν το κάπνισμα

Μελέτες έχουν δείξει, ότι λίγοι άνθρωποι κατανοούν τους κινδύνους που προκύπτουν για την υγεία, από την χρήση του καπνού. Έρευνα του 2009, που έλαβε χώρα στην Κίνα, έδειξε ότι μόνο το 38% των καπνιστών γνώριζε ,ότι το κάπνισμα προκαλεί στεφανιαία νόσο. Αντίστοιχα μόνο το 27% γνώριζε, ότι προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι περισσότεροι από τους καπνιστές, οι οποίοι είναι ενήμεροι για τους κινδύνους του, θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα. Η συμβουλευτική , η φαρμακευτική αγωγή αλλά και ο βελονισμός μπορούν να υπερδιπλασιάσουν την πιθανότητα να επιτύχει κάποιος το σκοπό αυτό δηλαδή, να κόψει το κάπνισμα.

Πηγή: WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), 2015

 

Ο βελονισμός στην διακοπή καπνίσματος

Οι καπνιστές έχουν συνδέσει το κάπνισμα με καθημερινές δραστηριότητες όπως η κατανάλωση καφέ ή ποτού και η διακοπή του είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Ο βελονισμός βοηθά στην αντιμετώπιση του εθισμού από το τσιγάρο με πολλούς τρόπους. Σταματά τη νευρικότητα, μειώνει την ευερεθιστότητα και την ανησυχία, αυξάνει τη χαλάρωση και βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος.

Με την διακοπή του καπνίσματος εμφανίζονται συμπτώματα στέρησης. Ο βελονισμός βοηθά να μειωθούν αυτά τα συμπτώματα, καθώς αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι ορμόνες που βοηθούν στην χαλάρωση και μας κάνουν να νιώθουμε ευχαρίστηση. Επιπλέον, ο βελονισμός δημιουργεί απέχθεια για τον καπνό καθώς οι καπνιστές δηλώνουν ότι η γεύση του τσιγάρου είναι πλέον δυσάρεστη.

Η χρήση της συμπληρωματικής ιατρικής για τη διακοπή του καπνίσματος αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Ο βελονισμός αποτελεί μία ασφαλή και ανώδυνη μέθοδο εφόσον εφαρμόζεται από ειδικούς ιατρούς-βελονιστές.

Κάθε συνεδρία βελονισμού διαρκεί 30 λεπτά.  Ο ιατρός βελονιστής χρησιμοποιεί ειδικές βελόνες μιας χρήσης που τις τοποθετεί σε σημεία κλειδιά χωρίς να δημιουργείται αίσθημα πόνου. Για την διακοπή καπνίσματος χρησιμοποιούνται βελόνες σε σημεία του αυτιού, στο πρόσωπο και σε σημεία των χεριών.H διάρκεια κάθε συνεδρίας είναι 30 λεπτά. Απαιτούνται δύο με τέσσερις συνεδρίες για την διακοπή του καπνίσματος και άλλες τέσσερις για σταθεροποίηση του αποτελέσματος. Οι συνεδρίες βελονισμού γίνονται δύο φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, η εισπνοή των επιβλαβών ουσιών του καπνού για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλεί ανισσοροπία- δυσαρμονία μεταξύ του Yin Yang και της ενέργειας Qi και Blood (αίματος)

Δρ. Βασιλάκος Δημήτριος